
Architectuurprijs Nijmegen
In 2019 ontving Estel Residence de Nijmeegse architectuurprijs. De vakjury was unaniem in haar keuze voor de bijzondere transformatie van het voormalige ‘Haskoning kantoorgebouw’ naar het luxe appartementengebouw door Teake Bouma architectuur/stedenbouw.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Voor de vakjury is de Estel Residence een mooi voorbeeld van hoe met de transformatie van jonge monumenten omgegaan kan worden: het is een voorbeeldproject voor transformaties van gebouwen uit deze periode. Het laat zien hoe je ook met deze categorie gebouwen het geheugen van de stad kunt vasthouden en hoe je een gebouw van meer dan 40 jaar oud weer een nieuwe toekomst kunt geven.
De jury is onder de indruk van de renovatie van dit voormalig jaren ’70 kantoor. Teake Bouma heeft van een ‘druilerig gebouw’ een ‘gewaardeerd, fris appartementencomplex’ gemaakt. De aanpak, waarbij de architect tijdens de initiatieffase met een architectuurhistoricus een waardebepaling heeft opgesteld, de samenwerking tussen opdrachtgever en architect, en de uitwerking van dit proces dient volgens de jury als voorbeeld van hoe Nederland om kan gaan met jonge monumenten. Aan de buitenzijde valt de alzijdigheid van het gebouw en de inbedding in het landschap op: deze kwaliteiten worden in het ‘nieuwe’ ontwerp van Bouma extra benadrukt. Het ontwerp ontkent niet dat het hier om een voormalig kantoor gaat, iets wat je niet vaak ziet. De entree is een eerbetoon aan de voormalige functie. Bouma heeft de herinnering weten vast te houden, de kwaliteit van het originele ontwerp van Bodon weten te waarderen, en hiermee extra waarde aan de stad toegevoegd. Estel Residence maakt het industriële verleden van de stad zichtbaar. Het originele ontwerp is van architect Alexander Bodon, in opdracht van het Duits-Nederlandse fusieconcern Hoesch Hoogovens. Het oog voor detail in de renovatie is opvallend: van de openslaande deuren die speciaal voor Estel Residence zijn ontworpen en gemaakt, het hergebruik van het oorspronkelijke materiaal, de renovatie van de bloembakken door de originele Duitse ontwerper en maker ervan, tot het bewaken en benutten van de open plattegrond en de geënsceneerde blik op de omgeving. Daarnaast is ook de innovatieve bestaande klimaatgevel, waarbij de constructie wordt gebruikt voor verwarming en koeling, opnieuw geïntegreerd in het installatietechnisch ontwerp. Ook zorgt het ontwerp ervoor dat er een community kan ontstaan, je woont er niet anoniem. Er is nadrukkelijk ruimte gereserveerd voor ondermeer royale lifthallen, een zwembad, fitnessruimte, wijnkelder, werkstudio’s, vergaderzaal en centrale hal die allen uitnodigen tot ontmoeting. Door het transparante ontwerp, straalt het gebouw naast luxe ook openheid uit. De vanzelfsprekendheid van het ontwerp verdient volgens de jury alle lof. Zowel architect als opdrachtgever stelden zich bescheiden op ten opzichte van het gebouw, een bewonderenswaardige insteek met een prachtig resultaat.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​



